Blog

Ste bili tudi vi žrtev “črnje luknje” elektronske pošte?

email crna luknja

To kaj vam bom danes napisal, zagotovo še niste vedeli. Sam sem slišal, da se lahko elektronska pošta tudi izgubi na spletu, vendar se nisem obremenjeval s tem.

Saj veste… dokler se nam osebno to ne zgodi, nam ni pomembno.

Ampak ne bom si več zatiskal oči glede tega, ker zadeva ni tako nedolžna. Navsezadnje pa se je zgodilo tudi meni.

Elektronska pošta, ki sem jo poslal drugim prejemnikom, se je izgubila in je niso dobili. Ne, ni pristala med neželeno pošto, ali v kakšni drugi mapi in so jo uporabniki spregledali. Resnično je niso dobili.

Sam sem pojav imenoval “črna luknja” elektronske pošte.

Saj veste… kaj pade v črno luknjo, se za vedno izgubi. In tako je tudi z elektronsko pošto.

Kako sem sploh ugotovil, da moja poslana e-pošta izginja?

Ja, res ni bilo enostavno ugotoviti. Če vas zanima kaj se skriva za tem, pa berite naprej.

Pred časom sem preklopil na nov sistem za pošiljanje e-pošte ActiveCampaign. Gre za profesionalno orodje, ki ga uporabljajo tisti, ki se resno ukvarjajo z email marketingom in avtomatizacijo. Ker je to tudi moj namen, sem ga začel uporabljati.

Nastavil sem si celoten avtomatiziran sistem za pošiljanje e-pošte pri prenosu e-knjige “9 korakov do uspešno prodajne spletne stani”. Na začetku je vse lepo delovalo, nato pa sem opazil, da si vedno več uporabnikov ni preneslo e-knjige.

Vem, da si vsi ne prenesejo vsebin, za katere so se prijavili, ampak številka je bila višja kot pričakovano.

Dodatno sem dobil še sporočilo iz dveh koncev, da e-knjige niso prejeli. E-pošta ni pristala med neželeno pošto, ali kje drugje. Enostavno je ni bilo.

Le kako? Kaj se dogaja?

Zavihal sem si rokave in šel v raziskovanje…

Hkrati pa sem ukinil vso komunikacijo preko e-pošte in oglaševanje preko Facebook-a.

Res je nerodna zadeva, če se prijavite za brezplačno vsebino, nato pa te ne dobite. To pa meče slabo luč tudi name, četudi v tem primeru sploh nisem bil nič kriv.

Kdo pa je?

E-pošta s povezavo do e-knjige je bila resnično poslana iz sistema, ni pa prispela v poštne predale prejemnikov.

Po komunikaciji s tremi večjimi ponudniki spletnega prostora v Sloveniji smo ugotovili, da je e-pošto prestregel njihov sistem in jo izbrisal.

Kaj? Kako to?

Zaradi velikega števila neželene pošte so v svoje e-poštne strežnike vgradili programsko opremo, ki vso elektronsko pošto, ki prispe iz tujine, dodatno pregleda.

V kolikor najdejo kaj sumljivega, jo enostavno izbrišejo.

Vse skupaj bi morda razumel, če bi moja elektonska pošta bila “spam”, pa ni bila. Tudi program je ocenil, da je vrednost “spam-a” 0, torej tako kot mora biti.

No, super. Začel sem uporabljati enega najboljših sistemov na svetu za e-poštni marketing in ker ta pošilja e-pošto iz strežnikov iz tujine, imam sedaj težavo.

Nadaljnje sem ugotovil, da ni težava, da se pošilja e-pošta iz tujine. Glavna težava je, da se njihovi strežniki (oz. natančneje IP naslovi iz katerih se pošilja e-pošta), nahajajo na črnih seznamih.

Kaj pa je črni seznam (oz. blacklist)?

Kako se znajdeš na tem seznamu?

Pri pošiljanju e-pošte se moremo držati določenih pravil. V kolikor jih kršimo, lahko pristane naša spletna domena (npr. domena.si) na črnem seznamu.

Dodatno pa se kaznuje tudi strežnik (oz. IP naslov) iz katerega se pošilja e-pošta.

Pri sistemih kot so Mailchimp, ActiveCampaign, Sendinblue, GetResponse, Mailer Lite, AWeber in ostali, pošiljajo različni pošiljatelji iz istega naslova. V kolikor eden ali več pošiljateljev krši pravila, za posledicami trpimo tudi vsi ostali.

Vsa ta podjetja se neprestano bojujejo proti temu, da bi njihovi strežniki pristali na črnih seznamih, kar pa ni enostavno, saj težave povzročajo uporabniki njihovih sistemov. Dodatno pa imajo tudi več naslovov iz katerih se pošilja e-pošta.

Če pristanete na črnem seznamu pa kljub temu ni tako strašno, saj se lahko iz njega tudi odstranite.

Težava je le, če neprestano dogaja, da ste prisotni na tej listi. To pomeni, da bodo vaši prejemniki e-pošto včasih dobili, drugič pa spet ne.

V kolikor bi želeli preveriti, ali je tudi vaš strežnik na črnem seznamu, lahko to preverite na tem naslovu: https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx

Potrebujete pa seveda IP naslov iz katerega se pošilja e-pošta, kar pa je nekoliko težje poiskati oz. prosite za pomoč ponudnika vaših e-poštnih storitev.

Kakšne so možne rešitve za pošiljanje e-pošte v Sloveniji?

Če želite lahko uporabite kakšen slovenski sistem za e-poštni marketing. Sam temu nisem naklonjen in tega tudi ne bom naredil. Vam kaj več glede tega napišem v naslednji e-pošti. Je pa eden od razlogov ta, da slovenski sistemi nimajo direktne integracije z drugimi vtičniki za spletno stran, sistemi in orodji za marketing.

Sam še vedno upam, da bo ActiveCampaign zadevo uredil v kratkem. Ko se enkrat navadiš na njihov sistem, si tako navdušen, da ne želiš uporabljati drugih.

Kljub temu pa najboljši sistem na koristi veliko, če nekateri prejemniki ne dobite e-pošte ali vsaj ne vedno.

Sam sem za komunikacijo v Sloveniji našel drugo rešitev – Mailer Lite. Po uproabi in testiranju sem ugotovil, da ima zelo dobro dostavnost sporočil. Prav tako pri njih nisem zasledil, da bi imeli strežnike za pošiljanje elektornske pošte na črnih seznamih.

Kljub temu pa ni vse tako rožnato in sem tudi z uporabo Mailer Lite naletel na težavo pri dostavi elektronske pošte prejemnikom, ki imajo svoje elektronske predale pri Hitrost.com. Le-ti imajo privzeto nastavljene tako močne filtre elektronske pošte, da ne dostavijo in izbrišejo elektronsko pošto, ki pride iz tujine, četudi ni neželena pošta oz. “spam” in strežniki niso na črnih seznamih. Če kdaj ne prejmete kakšne brezplačne e-knjige in ste pri Hitrost.com, potem sedaj veste zakaj.

Po testiranju sem ugotovil, da se zelo dobro glede dostavnosti elektrosnek pošte obnese tudi Mailchimp. Le kdo bi si mislil… še posebej zato, ker mu očitajo slabo dostavnost elektronskih sporočil.

Ugotovil sem tudi, da vsi uporabniki, ki imate Gmail, s prejemom e-pošte nimate težav. Gmail e-pošte ne zbriše, vendar jo je dostavi v mape kot so Promocije, Posodobitve ali Neželena pošta. To pa spet povzroča druge težave, ampak o tem kdaj drugič.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Morda vas bo zanimalo tudi...

Organizator nagradne igre

Organizator nagradne igre je NAVDIH.NET d.o.o., Lackova cesta 78 A, 2000 Maribor (v nadaljevanju organizator nagradne igre).

Namen nagradne igre

Namen nagradne igre je promocija in izvajanje trženjskega komuniciranja organizatorja

Pogoji in načini sodelovanja

 • V žrebanju za nagrado: 14-dnevni spletni tečaj: Izdelaj si svojo spletno stran v WordPress-u  sodelujejo vsi, ki bodo v času do 21.1.2021 do polnoči v obrazec na tej povezavi:
  • Vpisali svoje ime, priimek in e-naslov in se prijavili na prejemanje elektronskih obvestil podjetja NAVDIH.NET d.o.o.
  • Odgovorili na vprašanje “Zakaj se želite udeležiti tega spletnega tečaja?”
 • Žreba se med vsemi, ki bodo izpolnili vse pogoje.
 • Nakup ni pogoj za sodelovanje v nagradni igri.
 • Vsak lahko izpolni obrazec za sodelovanje samo enkrat.
 • V nagradni igri lahko sodelujejo le polnoletne fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ali podjetja s sedežem v Republiki Sloveniji.
 • V nagradni igri ne smejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in zaposleni v podjetjih, ki kakorkoli sodelujejo pri izvedbi nagradne igre ali so kakorkoli povezani s poslovanjem organizatorja, ter njihovi ožji družinski člani.

Žrebanje in opis nagrade

 • Nagrada je udeležba na 14-dnevni spletni tečaj: Izdelaj si svojo spletno stran v WordPress-u po ugodni ceni 1 EUR in vključuje:
  • On-line tečaj “Načrtovanje uspešne spletne strani” 
  • On-line tečaj “Izdelava spletne strani v WordPress-u z orodjem Elementor”
  • Članstvo v zaprti FB skupini za izziv 
  • 2x Q&A webinar v živo preko ZOOM-a
  • Webinar “Na vročem stolu” preko ZOOM-a
  • Zaključni webinar v živo preko ZOOM-a
 • Nagradno žrebanje bo potekalo 22.1.2021 v prostorih organizatorja. Izžrebali bomo 1 nagrajenca, ki bo prejel 14-dnevni spletni tečaj: Izdelaj si svojo spletno stran v WordPress-u po posebej ugodni ceni 1 EUR.
 • Nagrajenec bo objavljen z imenom in priimkom 22.1.2021 na spletni strani www.navdih.net in po elektronski pošti.
 • Rezultati nagradnega žrebanja so dokončni. Pritožba na rezultate ni mogoča.
 • Nagrade ni mogoče zamenjati ali izplačati v gotovini, niti je prenesti na tretjo osebo.
 • O načinu prevzema nagrade se bosta nagrajenec in organizator dogovorila osebno.

Zaupnost, varovanje in uporaba osebnih podatkov

 • Sodelujoči s sodelovanjem v nagradni igri soglaša s pravili nagradne igre. Prav tako sodelujoči s podpisom in sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da se njegovi osebni podatki, ki jih je oddal organizatorju te nagradne igre, shranjujejo, obdelujejo ter uporabljajo za namene te nagradne igre in za marketinške namene elektronskega in pisnega obveščanja o novostih organizatorja.
 • Sodelujoči v nagradni igri lahko od organizatorja nagradne igre kadarkoli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov za namene izvajanja te nagradne igre ter za marketinške namene, skladno z zakonom. Sodelujoči to stori po elektronski pošti na info@navdih.net ali pisno na naslov organizatorja nagradne igre.
 • Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Prav tako organizator podatkov ne bo posredoval tretji osebi ali jih kakorkoli drugače zlorabljal.

Ostale določbe

 • Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za kakršnokoli škodo, ki bi nastala kot posledica prevzema in/ali koriščenja nagrade.
 • Organizator si pridržuje pravico do spremembe pravil, če to zahtevajo vzroki tehnične ali komercialne narave ali vzroki na strani javnosti. Spremembe bo organizator v pravilih jasno označil. Odločitev organizatorja glede vseh zadev je dokončna in je ni mogoče spremeniti. Za tolmačenje pravil nagradne igre je pristojen izključno organizator nagradne igre.
 • Nagradna igra poteka na ozemlju Republike Slovenije.
 • Za vse morebitne spore, nastale iz naslova nagradne igre, ki jih ni moč rešiti sporazumno, je pristojno sodišče v Mariboru.

Lastnik spletne strani

Lastnik spletne strani www.navdih.net je podjetje NAVDIH.NET d.o.o., Lackova cesta 78A, 2000 Maribor.

Osebni podatki in namen uporabe

Vaše osebne podatke potrebujemo iz dveh razlogov: prvič, da lahko efektivno odgovorimo na vaše povpraševanje ali obdelamo prijavo na dogodek in drugič, da vam lahko zagotovimo najboljšo možno izkušnjo na naši spletni strani ter drugih digitalnih kanalih, ki jih uporabljamo.

Vaše osebne podatke bomo tako uporabili izključno za potrebe izpolnitve naročila (npr. pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov, vse v zvezi z naročilom) in izboljšanja komunikacije z vami (npr. targetirano oglaševanje in pošiljanje elektronskih sporočil).

S privolitvijo v obdelavo osebnih podatkov se strinjate, da lahko pridobljene osebne podatke uporabljamo tudi za namene neposrednega trženja in za namene vzorčenja, anketiranja in statistične obdelave podatkov, za ugotavljanje uporabe storitev, prilagajanje ponudbe in segmentacije, za raziskave trga, obveščanje o ponudbi, novostih in ugodnostih, za pošiljanje e-obvestil in drugega oglasnega gradiva, obveščanju uporabnikov. 

Uporabnik lahko kadarkoli pisno zahteva, da podjetje preneha uporabljati osebne podatke. 

Z vsemi pridobljenimi osebnimi podatki bo upravljavec spletnega mesta ravnal v skladu z veljavnimi zakoni. 

Vaši podatki so ustrezno zaščiteni pred izgubo, uničenjem, ponarejanjem, manipuliranjem in neavtoriziranim dostopom ali neavtoriziranim odkritjem s strani tretjih oseb.

Varovanje vaše zasebnosti

Zagotavljamo vse potrebne tehnološke in organizacijske rešitve za popolno varnost vaših podatkov navedenih v spletnih prijavnicah. 

Vaše podatke bomo skrbno hranili in uporabljali samo za namene opisane v prejšnjem poglavju (Osebni podatki in namen uporabe), informiranja o dogodku, medsebojno komunikacijo, izdaji računa,  analiziranja podatkov o udeležencih dogodkov, za marketinške raziskave ter za predstavitev izdelkov in storitev. 

Brez vaše privolitve  vaših osebnih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam. 

Pravica do obveščenosti

Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi z našo politiko varovanja osebnih podatkov ali načinom obravnave vaših osebnih podatkov, se lahko brez zadržkov obrnete na nas: NAVDIH.NET, info@navdih.net 

Na podlagi vaše zahteve vas bomo, pisno in v skladu z ustreznimi predpisi, obvestili katere osebne podatke smo zbrali.

Prijava na elektronska obvestila

Na spletni strani lahko na več mestih (razni obrazci za povpraševanje, prijavo na dogodke, prenos vsebin…) izberete tudi možnost, da se prijavite na prejemanje elektronskih obvestil podjetja NAVDIH.NET. S prijavo (odkljukan okvirček) do preklica dovoljujete podjetjema NAVDIH.NET d.o.o. uporabo in obdelavo vaših osebnih podatkov za namene obveščanje po elektronski pošti, segmentiranja in neposrednega trženja. Od prejemanja email obvestil se lahko kadarkoli odjavite oz. spremenite nastavitve prejemanja email obvestil s klikom na povezavo, ki se nahaja v nogi vsakega sporočila.

Dogodki

Obveščanje po elektronski pošti za namen dogodka

S prijavo na dogodek organizatorju dovoljujete, da vas obvešča po elektronski pošti za namen dogodka (pred dogodkom in po dogodku), četudi se niste posebej prijavili na e-obvestila. Seveda pa se lahko od obveščanja tudi odjavite.

Prijave in plačilo kotizacije

Prijava na dogodek se izvede z izpolnitvijo prijavnice na spletni strani  www.navdih.net. Navodila za plačilo prejmete po prijavi na e-poštni naslov, ki ste ga navedli na prijavnici, hkati pa se vam izpišejo na spletni strani.

Odpoved prijave

Odpoved prijave na dogodek je možna najkasneje do 7 dni pred dogodkom v pisni obliki na info@navdih.net. V tem primeru se vaša vstopnica in mesto prestavita na naslednji dogodek, ki ga organizira organizator. Lahko pa se odločite, da vstopnico prenesete na drugo osebo. V tem primeru mora nova oseba prav tako izpolniti obrazec za prijavo in vpiše ime in priimek osebe od katere bo prevzela vstopnico. 

Odpoved od prijave ni več možna v roku, ki je krajši od 7 dni do dogodka. V tem času lahko le prenesete vašo vstopnico na drugo osebo. 

Organizator si pridružuje pravico, da vsako prijavo zavrne oz. odpove brez obrazložitve. To velja tudi v primeru, da je stranka že nakazala denar. V tem primeru organizator denar vrne.

100% garancija zadovoljstva

V kolikor ne boste zadovoljni s celotno vsebino in izvedbo naše delavnice, vam bomo vrnili vaš denar za vstopnico. 

Po koncu dogodka pristopite do organizatorja in zahtevajte obrazec za vračilo denarja. V obrazec napišite razloge zakaj niste bili zadovoljni s celotno vsebino in izvedbo seminarja. V kolikor boste vse izpolnili po navodilih, vam bomo vaš denar za vstopnico tudi vrnili po dogodku.