Blog

Spletna stran je vaš prodajalec na spletu 24/7

spletna stran spletni prodajalec

Na internetu prodajamo vsi, ki uporabljamo spletne strani za poslovni namen. Prodajamo pa lahko izdelke, storitve, informacije, ugled blagovne znamke, samega sebe (osebna znamka), itd. V kolikor spletne strani še nimate, si lahko od začetka zgradite spletno stran prodajno pravilno. V kolikor spletno stran že imate, pa pojdite skozi spodnje korake in preverite, kako trdi so vaši temelji spletne strani. Do neke stopnje se spletna stran da popravljati in nadgrajevati. Včasih pa se je bolje odločiti za korenito spremembo ter porušiti staro in zgraditi novo.

Ste že kdaj pomislili, da je spletna stran vaš prodajalec na spletu, ki trži vaše izdelke in storitve 24 ur na dan, 7 dni v tednu in tudi ko vi spite. Če upoštevamo spletno stran kot prodajalca, potem mora poznati in obvladati proces prodaje.

Kakšen je proces prodaje?

Ne glede na to, za katero vrsto prodaje gre (B2B ali B2C) in ne glede na to, kaj prodajamo (izdelki, storitve, informacije, sebe…), si prodajni koraki sledijo v enakem vrstnem redu. Ena izmed najbolj razširjenih teorij prodaje se imenuje AIDA, ki so mu z nadgradnjo dodali še črko S. Gre za proces kjer potencialni kupec potuje skozi vseh 5 stopenj.

 • A = Attention (pozornost)
  Nagovorimo potrebe in interese potencialnih kupcev ter zbudimo pozornost.
 • I = Interest (zanimanje)
  Prizadevamo si, da zbudimo zanimanje kupca za izdelek
 • D = Desire (želja)
  Vzbudimo in povečujemo željo po izdelku, s tem ko rešujemo probleme, dvome in ugovore
 • A = Action (akcija)
  Potencialnega kupce z aktivnostmi pripeljemo do nakupa
 • S = Satisfaction (zadovoljstvo)
  Zajema razne poprodajne aktivnosti za zadovoljitev kupca

Za razumevanje prodajne spletne strani pa si raje podrobneje poglejmo razširjen sistematičen prodajni proces prodaje v 7 korakih, ki zajema tudi teorijo prodaje AIDAS:

 1. Iskanje potencialov in priložnosti
  V tem koraku raziščemo, katera so tista podjetja in posamezniki, ki so zainteresirani za naš izdelek/storitev. Iščemo torej potencialne kupce, ki so pripravljeni in tudi sposobni za nakup.
 2. Predpriprava na pristop
  V tem koraku naredimo svojo domačo nalogo in si pridobimo čim več informacij o potencialnem kupcu.
 3. Pristop
  Potencialnemu kupcu se predstavimo, mu razložimo, kdo smo, mu zastavimo vprašanja, itd. Naredimo prvi vtis, ki je ključen za gradnjo zaupanja.
 4. Predstavitev
  Šele ko razumemo probleme in potrebe kupca, lahko predstavimo prednosti in koristi, ki jih rešuje vaš izdelek ali storitev za potencialnega kupca.
 5. Reševanje ugovorov
  Velikokrat imajo kupci po predstavitvi pomisleke in zadržke pred nakupom. V tem koraku se soočimo z njimi, da še bolje razumemo potencialnega kupca in odgovorimo nanje.
 6. Zaključek prodaje
  Šele ko je potencialni kupec prepričan, da bo izdelek / storitev zadovoljila njegove potrebe, je pripravljen za nakup. Prodajalec pa mora prepoznati pravi trenutek, da ne odlaša predolgo in zaključi prodajo.
 7. Spremljanje in gradnja odnosa
  Zaključek prodaje pa ni konec prodajnega procesa, ampak se je takrat odnos s kupcem šele začel. Kupcu se lahko zahvalimo za nakup, ga vprašamo glede zadovoljstva z izdelkom oz. storitvijo in ga na ta način spremljamo naprej. Dobro izpeljan postopek spremljanja pa nam lahko zagotovi novo prodajo ali priporočilo in zagotovilo, da obdržimo kupca.

S pravilnim načrtovanjem je lahko spletna stran lahko zelo učinkovito orodje prodaje.

Zavedati se je potrebno, da običajno vaši potencialni kupci pridejo v stik z vašo spletno stranjo prej kot z vami osebno. Torej spletna stran naredi prvi vtis, od katerega je odvisno, ali vam bodo dali priložnost, da izvedete predstavitev, rešujete ugovore in zaključite prodajo, ali bodo zapustili stran in šli raje h konkurenci.

S čim lahko naredimo na spletni strani dober prvi vtis:

 • s hitrim nalaganjem strani,
 • preglednostjo vsebine,
 • enostavnostjo uporabe,
 • s prilagojeno stranjo za mobilne naprave,
 • dobro navigacijo,
 • grafično podobo,
 • hitrostjo do iskanih informacij,
 • nazorne prednosti in koristi,
 • s kvalitetno vsebino,
 • brez slovničnih napak,
 • s kvalitetnimi fotografijami,
 • izbranimi barvami,
 • z video vsebinami,
 • dobro uporabniško izkušnjo…

S čim lahko naredimo dobro predstavitev:

 • s kvalitetno napisano vsebino,
 • s slikami ali fotografijami,
 • z animacijami,
 • video vsebino,
 • izpostavitvijo koristi za uporabnika…

S čim lahko rešujemo ugovore:

 • pogosta vprašanja in odgovori (Q&A oz. FAQ),
 • pogovor v živo na strani…

S čim lahko zaključimo prodajo:

 • pozivi k akciji (v vsebini, gumbi…),
 • obrazec za povpraševanje,
 • spletna trgovina s košarico…

S čim lahko spremljamo in gradimo odnos:

 • uporaba CMR sistema (povezava s spletno stranjo),
 • email marketing,
 • anketni vprašalniki,
 • dodatna brezplačna vsebina…
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Morda vas bo zanimalo tudi...

Kaj vse potrebujem za postavitev spletne trgovine?

Pa poglejmo skupaj. Za vas smo pripravili kontrolni seznam, ki vas bo peljal skozi vsa področja, ki jih morate obdelati in pripraviti, preden se lotite izdelave spletne trgovine.

9 korakov do prodajno uspešne spletne strani

Na enostaven način so predstavljeni vsi potrebni koraki, da boste od vaše spletne strani imeli čim več koristi. Pripravili smo tudi seznam orodij, ki vam jih pri tem priporočamo za uporabo.
logo navdihnet bela

SPremljajte nas

Prijava na e-obvestIla

Lastnik spletne strani

Lastnik spletne strani www.navdih.net je podjetje NAVDIH.NET d.o.o., Lackova cesta 78A, 2000 Maribor.

Osebni podatki in namen uporabe

Vaše osebne podatke potrebujemo iz dveh razlogov: prvič, da lahko efektivno odgovorimo na vaše povpraševanje ali obdelamo prijavo na dogodek in drugič, da vam lahko zagotovimo najboljšo možno izkušnjo na naši spletni strani ter drugih digitalnih kanalih, ki jih uporabljamo.

Vaše osebne podatke bomo tako uporabili izključno za potrebe izpolnitve naročila (npr. pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov, vse v zvezi z naročilom) in izboljšanja komunikacije z vami (npr. targetirano oglaševanje in pošiljanje elektronskih sporočil).

S privolitvijo v obdelavo osebnih podatkov se strinjate, da lahko pridobljene osebne podatke uporabljamo tudi za namene neposrednega trženja in za namene vzorčenja, anketiranja in statistične obdelave podatkov, za ugotavljanje uporabe storitev, prilagajanje ponudbe in segmentacije, za raziskave trga, obveščanje o ponudbi, novostih in ugodnostih, za pošiljanje e-obvestil in drugega oglasnega gradiva, obveščanju uporabnikov. 

Uporabnik lahko kadarkoli pisno zahteva, da podjetje preneha uporabljati osebne podatke. 

Z vsemi pridobljenimi osebnimi podatki bo upravljavec spletnega mesta ravnal v skladu z veljavnimi zakoni. 

Vaši podatki so ustrezno zaščiteni pred izgubo, uničenjem, ponarejanjem, manipuliranjem in neavtoriziranim dostopom ali neavtoriziranim odkritjem s strani tretjih oseb.

Varovanje vaše zasebnosti

Zagotavljamo vse potrebne tehnološke in organizacijske rešitve za popolno varnost vaših podatkov navedenih v spletnih prijavnicah. 

Vaše podatke bomo skrbno hranili in uporabljali samo za namene opisane v prejšnjem poglavju (Osebni podatki in namen uporabe), informiranja o dogodku, medsebojno komunikacijo, izdaji računa,  analiziranja podatkov o udeležencih dogodkov, za marketinške raziskave ter za predstavitev izdelkov in storitev. 

Brez vaše privolitve  vaših osebnih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam. 

Pravica do obveščenosti

Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi z našo politiko varovanja osebnih podatkov ali načinom obravnave vaših osebnih podatkov, se lahko brez zadržkov obrnete na nas: NAVDIH.NET, info@navdih.net 

Na podlagi vaše zahteve vas bomo, pisno in v skladu z ustreznimi predpisi, obvestili katere osebne podatke smo zbrali.

Prijava na elektronska obvestila

Na spletni strani lahko na več mestih (razni obrazci za povpraševanje, prijavo na dogodke, prenos vsebin…) izberete tudi možnost, da se prijavite na prejemanje elektronskih obvestil podjetja NAVDIH.NET. S prijavo (odkljukan okvirček) do preklica dovoljujete podjetjema NAVDIH.NET d.o.o. uporabo in obdelavo vaših osebnih podatkov za namene obveščanje po elektronski pošti, segmentiranja in neposrednega trženja. Od prejemanja email obvestil se lahko kadarkoli odjavite oz. spremenite nastavitve prejemanja email obvestil s klikom na povezavo, ki se nahaja v nogi vsakega sporočila.

Dogodki

Obveščanje po elektronski pošti za namen dogodka

S prijavo na dogodek organizatorju dovoljujete, da vas obvešča po elektronski pošti za namen dogodka (pred dogodkom in po dogodku), četudi se niste posebej prijavili na e-obvestila. Seveda pa se lahko od obveščanja tudi odjavite.

Prijave in plačilo kotizacije

Prijava na dogodek se izvede z izpolnitvijo prijavnice na spletni strani  www.navdih.net. Navodila za plačilo prejmete po prijavi na e-poštni naslov, ki ste ga navedli na prijavnici, hkati pa se vam izpišejo na spletni strani.

Odpoved prijave

Odpoved prijave na dogodek je možna najkasneje do 7 dni pred dogodkom v pisni obliki na info@navdih.net. V tem primeru se vaša vstopnica in mesto prestavita na naslednji dogodek, ki ga organizira organizator. Lahko pa se odločite, da vstopnico prenesete na drugo osebo. V tem primeru mora nova oseba prav tako izpolniti obrazec za prijavo in vpiše ime in priimek osebe od katere bo prevzela vstopnico. 

Odpoved od prijave ni več možna v roku, ki je krajši od 7 dni do dogodka. V tem času lahko le prenesete vašo vstopnico na drugo osebo. 

Organizator si pridružuje pravico, da vsako prijavo zavrne oz. odpove brez obrazložitve. To velja tudi v primeru, da je stranka že nakazala denar. V tem primeru organizator denar vrne.

100% garancija zadovoljstva

V kolikor ne boste zadovoljni s celotno vsebino in izvedbo naše delavnice, vam bomo vrnili vaš denar za vstopnico. 

Po koncu dogodka pristopite do organizatorja in zahtevajte obrazec za vračilo denarja. V obrazec napišite razloge zakaj niste bili zadovoljni s celotno vsebino in izvedbo seminarja. V kolikor boste vse izpolnili po navodilih, vam bomo vaš denar za vstopnico tudi vrnili po dogodku.