Blog

Koliko denarja mesečno vložiti v spletni marketing, da boste uspešni?

V kolikor se do sedaj s tem še niste ukvarjali, je skrajni čas, da začnete o tem razmišljati in ukrepati. Podal sem vam tudi priporočene številčne vrednosti za posamezna področja in orodja digitalnega marketinga. Preverite, če že vlagate dovolj, ali bo še treba kaj pristaviti za naslednji mesec.
digitalni marketing

Zakaj sem se sploh odločil, da bom z vami delil koliko denarja investirati v spletni marketing?

Namreč, zadnje čase na sestankih s potencialnimi naročniki vedno vprašam nekaj v tem stilu…

“Koliko finančnih sredstev ste planirali za izdelavo spletne strani?”

“Kakšen je vaš finančni budget za izvajanje digitalnega marketinga?” 

“Koliko denarja ste mesečno planirali za izvajanje email marketinga?”

… ali kaj podobnega, odvisno o čem se pogovarjamo.

Seveda skoraj nihče na to vprašanje ni pripravljen in večinoma ne dobim odgovora, kar je škoda.

Morda zaradi tega, ker si mislijo, da bo ponudba višja, če mi bodo izdali ta podatek. 

To seveda ni res. 

Podatek je pomemben, da znam pravilno svetovati katere kanale in orodja uporabiti v spletnem marketingu, da bo največji učinek. Pri spletni strani ali trgovini pa katere vsebine vključiti ali kako izdelati določeno rešitev z upoštevanjem finančnih sredstev.

Po drugi strani pa je to dobra informacija že v začetku, da eni in drugi hitro ugotovimo, če smo za skupno sodelovanje ali ne. Tako oboji ne izgubljamo dodatnega časa, če so razhajanja prevelika.  

Ali je možno uspešno izvajati spletni marketing brez denarja? 

Je možno, če ga izvajate čisto sami, imate zelo veliko znanja in časa na razpolago, da pridete do rezultatov po naravni poti. 

Pomeni, da namesto denarja porabljate svoj čas. 

Čas pa je zelo omejen, če se želite primarno ukvarjati z vašim poslom, ki vas veseli, preživeti trenutke s svojo družino ali prijatelji, ali imeti čas zgolj zase, da se posvetite svojim hobijem.

Kljub temu pa brez finančnih sredstev ne bo enostavno. 

Zakaj?

Če želite uspeti, boste prej ali slej plačali za uporabo programov ali spletnih storitev, ki vam olajšajo delo in prinesejo boljše rezultate, začeli boste oglaševati na družbenih omrežjih ali zakupili ključne besede za vaš oglas na Google-u, plačali za dodatna izobraževanja, si poiskali mentorja…

Še vedno pa vam nisem zaupal nobene številke… pa dajmo bolj konkretno.

Začnimo pri email marketingu.

Gre za obvezni element spletnega marketinga. Brezplačne rešitve so omejene v delovanju ali v velikost vaše baze kontaktov.  Za manjše baze do 1.000 kontaktov so plačljivi programi dostopni že za 10 EUR do 20 EUR, kasneje pa računajte na zneske okoli 50 EUR do 100 EUR, lahko pa tudi več.

To je bil zgolj znesek za uporabo programa, še vedno pa je potrebno napisati vsebine, zgraditi avtomatizacijo, povezati sistem s pristajalnimi stranmi. Če vam čas dopušča in imate znanje, je super, drugače pa računajte, da boste potrebovali tudi nekoga ki bo to uredil za vas.

Če se sprašujete kako priti do novih kontaktov potencialnih kupcev, ali kako avtomatizirati pošiljanje elektronske pošte, ali rešiti zgoraj omenjene zadeve, izpolnite povpraševanje na moji strani www.navdih.net/povprasevanje/.

Nisem pozabil na družbena omrežja.

Oglaševanje na družbenih omrežjih je skoraj neizbežno, če niste resnično zelo uspešen pri pripravi objav ali že imate zelo veliko bazo sledilcev. Seveda si lahko dnevni znesek določate sami, priporočal pa bi vam vsaj 5 EUR na dan oz. 150 EUR na mesec. 

Koliko pa je zgornja meja za oglaševanje?

Enostavno. Ni je. 

Najtežji je začetek, da dobite prve rezultate, nato pa boste prilagajali znesek in ga po mili volji višali.

Koliko bi bili pripravljeni vložiti v oglaševanje, če bi vam 150 EUR prineslo na primer 300 EUR dobička ali več? 

Ne vem kaj bi naredili vi, ampak naslednji meseč bi sam vložil zagotovo več kot 150 EUR. 

Če se vam pri 500 EUR zgodba ponovi in zaslužite 1.000 EUR ali več, kaj bi naredili naslednji mesec?

Kaj pa Google oglaševanje in SEO?

Če se želite na Google-u dobro uvrstiti, lahko vlagate v optimizacijo (SEO) ali oglašujete. Optimizacija je tek na dolge proge in če je konkurenca velika, računajte da vas lahko to tudi stane, saj boste potrebovali zunanjega strokovnjaka. Hitro lahko pridete na zneske od 100 do 150 EUR in več na mesec. 

Oglaševanje na Google-u
 zna biti precej draga reč, če vaša spletna stran ni prodajna in vam uspe obiskovalce tudi pretvoriti v kupce. V kolikor uspete plačati za klik na vaš oglas manj kot 1 EUR, ste še na dobrem. Kjer je veliko konkurence znajo cene poskočiti tudi na 3 do 5 EUR po kliku. 

Priporočilo je, da se Google oglaševanja ne lotevate, če vaš finančni proračun v povprečju ne prenese vsaj 300 EUR na mesec ali več. Lahko pa poskusite tudi z manj, če ste v poslu, kjer ni veliko konkurence in so cene na klik ugodne. Ta znesek pa gre zgolj za oglaševanje, narediti pa je potrebno še sam oglas in redno spremljati oglaševanje

Da ne bom predolgi, bom omenil še zgolj spletno stran oz. spletno trgovino, ki je edino orodje, kjer imate popolni nadzor in kjer zaključujete prodajo. 

Ali me spletna stran ali trgovina tudi kaj stane?

V kolikor urejate vsebino sami in imate znanje kako to početi, potem vas stane vaš čas. V kolikor ga imate premalo si ga kupite s tem, da plačate zunanjega izvajalca. Za osnovno urejanje si rezervirajte med 25 in 50 EUR na  mesec, lahko pa tudi več.

Tukaj bi rad opozoril na nekaj drugega.

Koliko škode lahko utrpite, če vam samo 1 dan ne dela spletna trgovina ali spletna stran in marketinga ne morete izvajati? 
100, 300, 500, 1.000 ali več EUR?

Upam, da potem redno skrbite za njo in delate posodobitve sistema in vseh dodatkov, imate požarni zid pred vdori iz spleta, ki vam želijo porušiti vaš glavni vir prihodka. Prav tako upam, da ste si naredili varnostno kopijo, da si lahko hitro povrnete spletno trgovino ali stran nazaj v delovanje. 

Ne delate tega? Nimate varnostnih kopij?

Potem vam priporočam, da investirate vsaj 30 do 50 EUR na mesec, da vam nekdo to uredi. 

Lahko pa ta del zaupate tudi nam. Več pa si preberite na www.navdih.net/storitve/spletno-gostovanje-in-vzdrzevanje/

Ufff! Je to vse? Sem še kaj izpustil?

Zagotovo. Omenil sem zgolj nekaj področij in orodij digitalnega marketinga. 

Kasneje bodo k temu prišli še stroški za orodja za Webinarje, pa nekam je potrebno posneti video vsebine, pa sistem za e-tečaje, itd.

Seštejte si vse mesečne stroške in jih delite z mesečnimi prihodki. V kolikor ste dobili manj kot 10% prihodkov, razmislite, če boste v prihodnje proračun za to področje povišali. 

Mislite, da je to veliko? 

So podjetja, ki investirajo več kot 10%, so pa tudi takšni, ki nič ne investirajo v digitalni marketing in zgolj porabljajo svoj dragoceni čas. Kaj pa vi?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Morda vas bo zanimalo tudi...

Kaj vse potrebujem za postavitev spletne trgovine?

Pa poglejmo skupaj. Za vas smo pripravili kontrolni seznam, ki vas bo peljal skozi vsa področja, ki jih morate obdelati in pripraviti, preden se lotite izdelave spletne trgovine.

9 korakov do prodajno uspešne spletne strani

Na enostaven način so predstavljeni vsi potrebni koraki, da boste od vaše spletne strani imeli čim več koristi. Pripravili smo tudi seznam orodij, ki vam jih pri tem priporočamo za uporabo.
logo navdihnet bela

SPremljajte nas

Prijava na e-obvestIla

Prijava na e-Obvestila

Obrazec za prijavo na e-Obvestila v nogi

Lastnik spletne strani

Lastnik spletne strani www.navdih.net je podjetje NAVDIH.NET d.o.o., Lackova cesta 78A, 2000 Maribor.

Osebni podatki in namen uporabe

Vaše osebne podatke potrebujemo iz dveh razlogov: prvič, da lahko efektivno odgovorimo na vaše povpraševanje ali obdelamo prijavo na dogodek in drugič, da vam lahko zagotovimo najboljšo možno izkušnjo na naši spletni strani ter drugih digitalnih kanalih, ki jih uporabljamo.

Vaše osebne podatke bomo tako uporabili izključno za potrebe izpolnitve naročila (npr. pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov, vse v zvezi z naročilom) in izboljšanja komunikacije z vami (npr. targetirano oglaševanje in pošiljanje elektronskih sporočil).

S privolitvijo v obdelavo osebnih podatkov se strinjate, da lahko pridobljene osebne podatke uporabljamo tudi za namene neposrednega trženja in za namene vzorčenja, anketiranja in statistične obdelave podatkov, za ugotavljanje uporabe storitev, prilagajanje ponudbe in segmentacije, za raziskave trga, obveščanje o ponudbi, novostih in ugodnostih, za pošiljanje e-obvestil in drugega oglasnega gradiva, obveščanju uporabnikov. 

Uporabnik lahko kadarkoli pisno zahteva, da podjetje preneha uporabljati osebne podatke. 

Z vsemi pridobljenimi osebnimi podatki bo upravljavec spletnega mesta ravnal v skladu z veljavnimi zakoni. 

Vaši podatki so ustrezno zaščiteni pred izgubo, uničenjem, ponarejanjem, manipuliranjem in neavtoriziranim dostopom ali neavtoriziranim odkritjem s strani tretjih oseb.

Varovanje vaše zasebnosti

Zagotavljamo vse potrebne tehnološke in organizacijske rešitve za popolno varnost vaših podatkov navedenih v spletnih prijavnicah. 

Vaše podatke bomo skrbno hranili in uporabljali samo za namene opisane v prejšnjem poglavju (Osebni podatki in namen uporabe), informiranja o dogodku, medsebojno komunikacijo, izdaji računa,  analiziranja podatkov o udeležencih dogodkov, za marketinške raziskave ter za predstavitev izdelkov in storitev. 

Brez vaše privolitve  vaših osebnih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam. 

Pravica do obveščenosti

Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi z našo politiko varovanja osebnih podatkov ali načinom obravnave vaših osebnih podatkov, se lahko brez zadržkov obrnete na nas: NAVDIH.NET, info@navdih.net 

Na podlagi vaše zahteve vas bomo, pisno in v skladu z ustreznimi predpisi, obvestili katere osebne podatke smo zbrali.

Prijava na elektronska obvestila

Na spletni strani lahko na več mestih (razni obrazci za povpraševanje, prijavo na dogodke, prenos vsebin…) izberete tudi možnost, da se prijavite na prejemanje elektronskih obvestil podjetja NAVDIH.NET. S prijavo (odkljukan okvirček) do preklica dovoljujete podjetjema NAVDIH.NET d.o.o. uporabo in obdelavo vaših osebnih podatkov za namene obveščanje po elektronski pošti, segmentiranja in neposrednega trženja. Od prejemanja email obvestil se lahko kadarkoli odjavite oz. spremenite nastavitve prejemanja email obvestil s klikom na povezavo, ki se nahaja v nogi vsakega sporočila.

Dogodki

Obveščanje po elektronski pošti za namen dogodka

S prijavo na dogodek organizatorju dovoljujete, da vas obvešča po elektronski pošti za namen dogodka (pred dogodkom in po dogodku), četudi se niste posebej prijavili na e-obvestila. Seveda pa se lahko od obveščanja tudi odjavite.

Prijave in plačilo kotizacije

Prijava na dogodek se izvede z izpolnitvijo prijavnice na spletni strani  www.navdih.net. Navodila za plačilo prejmete po prijavi na e-poštni naslov, ki ste ga navedli na prijavnici, hkati pa se vam izpišejo na spletni strani.

Odpoved prijave

Odpoved prijave na dogodek je možna najkasneje do 7 dni pred dogodkom v pisni obliki na info@navdih.net. V tem primeru se vaša vstopnica in mesto prestavita na naslednji dogodek, ki ga organizira organizator. Lahko pa se odločite, da vstopnico prenesete na drugo osebo. V tem primeru mora nova oseba prav tako izpolniti obrazec za prijavo in vpiše ime in priimek osebe od katere bo prevzela vstopnico. 

Odpoved od prijave ni več možna v roku, ki je krajši od 7 dni do dogodka. V tem času lahko le prenesete vašo vstopnico na drugo osebo. 

Organizator si pridružuje pravico, da vsako prijavo zavrne oz. odpove brez obrazložitve. To velja tudi v primeru, da je stranka že nakazala denar. V tem primeru organizator denar vrne.

100% garancija zadovoljstva

V kolikor ne boste zadovoljni s celotno vsebino in izvedbo naše delavnice, vam bomo vrnili vaš denar za vstopnico. 

Po koncu dogodka pristopite do organizatorja in zahtevajte obrazec za vračilo denarja. V obrazec napišite razloge zakaj niste bili zadovoljni s celotno vsebino in izvedbo seminarja. V kolikor boste vse izpolnili po navodilih, vam bomo vaš denar za vstopnico tudi vrnili po dogodku.