logo navdihnet
051 324 529
info@navdih.net

Blog

Je konec skrbi z vzdrževanjem spletnih strani z WordPress 5.5?

wordpress 5.5

WordPress je danes najbolj razširjena platforma za izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin (z dodatkom WooCommerce) na svetu.

455 milijonov spletnih strani je zgrajenih na WordPress.com, kar predstavlja 35% vseh spletnih strani na svetu (2% več kot leta 2019).

Prav tako 20% vseh spletnih strani, ki gostujejo na drugih strežnikih, poganja WordPress.

WordPress ima tako 62% tržni delež med vsemi spletnimi platformami za izdelavo spletnih strani.

Zato lahko z veliko verjetnostjo predvidevam, da tudi vašo spletno stran ali trgovino poganja WordPress.

Največje skrbi, ki jih lahko imate pri uporabi WordPress-a pa je vzdrževanje. Platforma se redno posodablja z novimi popravki in funkcionalnostmi, prav tako pa tudi vtičniki in tudi uporabljena tema.

Če ne skrbite, da je spletna stran redno posodabljena, se vam lahko zgodi, da imate na strani programske napake, ki jih izkoriščajo nepridipravi. V bistvu gre večinoma za avtomatske programe, ki iščejo te programske ranljivosti po spletu.

Posledično pa vam spletna stran:

 • lahko preneha delovati,
 • se na njej prikazujejo neželene vsebine,
 • se izbriše celotna vsebina,
 • ali pa vam celotno stran zašifrirajo in od vas zahtevajo odkupnino za rešitev.

To pa vse vpliva na vaš ugled podjetja in hitro lahko izgubite težko pridobljene naročnike vaših storitev ali kupce vaših izdelkov.

WordPress je z zadnjo posodobitvijo 5.5 je poskrbel za nekaj novosti, ki vam pri tem pomagajo, da je vaša spletna stran vedno posodobljena.

Sedaj si lahko nastavite, da se vam vtičniki in tema posodabljajo avtomatsko. Enkrat nastavite in ste za vedno rešeni vseh težav.

Ali je temu res tako? Žal ne.

wordpress 5 5 auto update
Slika: Prikaz nastavitve za samostojno posodabljanje vtičnikov v WordPress-u.

Novo funkcionalnost, ki samostojno posodablja vtičnike in temo, sem aktiviral na eni izmed spletnih strani, ki so še v razvoju. V času pisanje tega sporočila sem šel preveriti kako spletna stran deluje in doživel sem neprijetno presenečenje.

Vstopna spletna stran se je odprla, vendar samo glava, vse preostalo je izginilo.

Odlično, torej grem iskati težavo. 🙁

Najhuje pri vsem tem pa je, da ne vem kako dolgo se že spletna stran ne prikazuje pravilno. Pomeni, da lahko uporabniki že nekaj dni dostopajo do nedelujoče spletne strani oz. spletne trgovine. Tega pa si zagotovo nihče ne želi.

Še dobro, da sem to funkcionalnost vključil naspletni strani, ki še ni objavljena.

Že prej posodobitvijo na WordPress 5.5 si lahko označil vse vtičnike in kliknil na posodobitev vseh hkrati. To pa vam vzame vse skupaj nekaj sekund in dodatno nekaj minut, da počakate na vse posodobitve.

Nikoli ni bila težava v tem, da bi vzelo posodabljanje vtičnikov veliko časa. Težava lahko nastopi, ko se vtični posodobijo. Šele takrat vidiš če je vse vredu ali ne.

Veliko krat se zgodi, da se kateri vtičniki po posodobitvi ne razumejo več med seboj in stran ne deluje kot bi morala.

Nastopi torej čas za odpravljanje napak. Pri tem pa je zelo koristno, če imaš na razpolago varnostno kopijo delujoče spletne strani.

Vse to pa spada pod vzdrževanje spletne strani. In veliko lažje je vzdrževati spletno stran, če vtičnike ročno posodabljate, namesto, da to počne WordPress sam. Tako točno veste kdaj je prišlo do nedelovanja spletne strani in kateri vtičnik je to povzročil.

Zagotovo se sedaj strinjate z menoj, da je vzdrževanje spletne strani na WordPress-u nujno potrebno.

To je zelo podobno servisu za avto. Sam se na servisiranje in vzdrževanje avtomobila ne poznam. Znam preveriti nivoje vseh tekočin v avtu, jih doliti, menjati žarnice ali napihniti pnevmatike. Za vse ostalo pa raje zaupam strokovnjaku, ki se na to spozna in mu za to plačam.

Enako je pri spletni strani ali spletni trgovini. Za vzdrževanje lahko poskrbite sami, ali pa ga raje prepustite strokovnjaku in mu za to plačate. Varčevanje na napačnem koncu ima lahko tukaj hujše posledice.

V kolikor se ne želite sami ukvarjati z vzdrževanjem vaše spletne strani ali trgovine, mi pišite na marko.petrej@navdih.net, da vam pri tem opravilu pomagam.

p.s.
V kolikor se bi želeli sami naučiti vzdrževanja spletne strani ali trgovine imam dobro novico za vas.

Pripravljam sklop izobraževanj za področje izdelave in urejanja spletnih strani v WordPress-u. Da bo vsebina prilagojena vašim potrebam pa izpolnite kratko anketo na tem naslovu.

Če pa se oblikovanja in izdelave spletne strani ne želite sami lotiti, izpolnite obrazec za povpraševanje. Včasih je veliko lažje, če vam nekdo najprej postavi spletno stran ali spletno trgovino, ki jo nato sami urejate in nadgrajujete.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Morda vas bo zanimalo tudi...

Organizator nagradne igre

Organizator nagradne igre je NAVDIH.NET d.o.o., Lackova cesta 78 A, 2000 Maribor (v nadaljevanju organizator nagradne igre).

Namen nagradne igre

Namen nagradne igre je promocija in izvajanje trženjskega komuniciranja organizatorja

Pogoji in načini sodelovanja

 • V žrebanju za nagrado: 14-dnevni spletni tečaj: Izdelaj si svojo spletno stran v WordPress-u  sodelujejo vsi, ki bodo v času do 21.1.2021 do polnoči v obrazec na tej povezavi:
  • Vpisali svoje ime, priimek in e-naslov in se prijavili na prejemanje elektronskih obvestil podjetja NAVDIH.NET d.o.o.
  • Odgovorili na vprašanje “Zakaj se želite udeležiti tega spletnega tečaja?”
 • Žreba se med vsemi, ki bodo izpolnili vse pogoje.
 • Nakup ni pogoj za sodelovanje v nagradni igri.
 • Vsak lahko izpolni obrazec za sodelovanje samo enkrat.
 • V nagradni igri lahko sodelujejo le polnoletne fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ali podjetja s sedežem v Republiki Sloveniji.
 • V nagradni igri ne smejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in zaposleni v podjetjih, ki kakorkoli sodelujejo pri izvedbi nagradne igre ali so kakorkoli povezani s poslovanjem organizatorja, ter njihovi ožji družinski člani.

Žrebanje in opis nagrade

 • Nagrada je udeležba na 14-dnevni spletni tečaj: Izdelaj si svojo spletno stran v WordPress-u po ugodni ceni 1 EUR in vključuje:
  • On-line tečaj “Načrtovanje uspešne spletne strani” 
  • On-line tečaj “Izdelava spletne strani v WordPress-u z orodjem Elementor”
  • Članstvo v zaprti FB skupini za izziv 
  • 2x Q&A webinar v živo preko ZOOM-a
  • Webinar “Na vročem stolu” preko ZOOM-a
  • Zaključni webinar v živo preko ZOOM-a
 • Nagradno žrebanje bo potekalo 22.1.2021 v prostorih organizatorja. Izžrebali bomo 1 nagrajenca, ki bo prejel 14-dnevni spletni tečaj: Izdelaj si svojo spletno stran v WordPress-u po posebej ugodni ceni 1 EUR.
 • Nagrajenec bo objavljen z imenom in priimkom 22.1.2021 na spletni strani www.navdih.net in po elektronski pošti.
 • Rezultati nagradnega žrebanja so dokončni. Pritožba na rezultate ni mogoča.
 • Nagrade ni mogoče zamenjati ali izplačati v gotovini, niti je prenesti na tretjo osebo.
 • O načinu prevzema nagrade se bosta nagrajenec in organizator dogovorila osebno.

Zaupnost, varovanje in uporaba osebnih podatkov

 • Sodelujoči s sodelovanjem v nagradni igri soglaša s pravili nagradne igre. Prav tako sodelujoči s podpisom in sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da se njegovi osebni podatki, ki jih je oddal organizatorju te nagradne igre, shranjujejo, obdelujejo ter uporabljajo za namene te nagradne igre in za marketinške namene elektronskega in pisnega obveščanja o novostih organizatorja.
 • Sodelujoči v nagradni igri lahko od organizatorja nagradne igre kadarkoli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov za namene izvajanja te nagradne igre ter za marketinške namene, skladno z zakonom. Sodelujoči to stori po elektronski pošti na info@navdih.net ali pisno na naslov organizatorja nagradne igre.
 • Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Prav tako organizator podatkov ne bo posredoval tretji osebi ali jih kakorkoli drugače zlorabljal.

Ostale določbe

 • Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za kakršnokoli škodo, ki bi nastala kot posledica prevzema in/ali koriščenja nagrade.
 • Organizator si pridržuje pravico do spremembe pravil, če to zahtevajo vzroki tehnične ali komercialne narave ali vzroki na strani javnosti. Spremembe bo organizator v pravilih jasno označil. Odločitev organizatorja glede vseh zadev je dokončna in je ni mogoče spremeniti. Za tolmačenje pravil nagradne igre je pristojen izključno organizator nagradne igre.
 • Nagradna igra poteka na ozemlju Republike Slovenije.
 • Za vse morebitne spore, nastale iz naslova nagradne igre, ki jih ni moč rešiti sporazumno, je pristojno sodišče v Mariboru.

Lastnik spletne strani

Lastnik spletne strani www.navdih.net je podjetje NAVDIH.NET d.o.o., Lackova cesta 78A, 2000 Maribor.

Osebni podatki in namen uporabe

Vaše osebne podatke potrebujemo iz dveh razlogov: prvič, da lahko efektivno odgovorimo na vaše povpraševanje ali obdelamo prijavo na dogodek in drugič, da vam lahko zagotovimo najboljšo možno izkušnjo na naši spletni strani ter drugih digitalnih kanalih, ki jih uporabljamo.

Vaše osebne podatke bomo tako uporabili izključno za potrebe izpolnitve naročila (npr. pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov, vse v zvezi z naročilom) in izboljšanja komunikacije z vami (npr. targetirano oglaševanje in pošiljanje elektronskih sporočil).

S privolitvijo v obdelavo osebnih podatkov se strinjate, da lahko pridobljene osebne podatke uporabljamo tudi za namene neposrednega trženja in za namene vzorčenja, anketiranja in statistične obdelave podatkov, za ugotavljanje uporabe storitev, prilagajanje ponudbe in segmentacije, za raziskave trga, obveščanje o ponudbi, novostih in ugodnostih, za pošiljanje e-obvestil in drugega oglasnega gradiva, obveščanju uporabnikov. 

Uporabnik lahko kadarkoli pisno zahteva, da podjetje preneha uporabljati osebne podatke. 

Z vsemi pridobljenimi osebnimi podatki bo upravljavec spletnega mesta ravnal v skladu z veljavnimi zakoni. 

Vaši podatki so ustrezno zaščiteni pred izgubo, uničenjem, ponarejanjem, manipuliranjem in neavtoriziranim dostopom ali neavtoriziranim odkritjem s strani tretjih oseb.

Varovanje vaše zasebnosti

Zagotavljamo vse potrebne tehnološke in organizacijske rešitve za popolno varnost vaših podatkov navedenih v spletnih prijavnicah. 

Vaše podatke bomo skrbno hranili in uporabljali samo za namene opisane v prejšnjem poglavju (Osebni podatki in namen uporabe), informiranja o dogodku, medsebojno komunikacijo, izdaji računa,  analiziranja podatkov o udeležencih dogodkov, za marketinške raziskave ter za predstavitev izdelkov in storitev. 

Brez vaše privolitve  vaših osebnih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam. 

Pravica do obveščenosti

Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi z našo politiko varovanja osebnih podatkov ali načinom obravnave vaših osebnih podatkov, se lahko brez zadržkov obrnete na nas: NAVDIH.NET, info@navdih.net 

Na podlagi vaše zahteve vas bomo, pisno in v skladu z ustreznimi predpisi, obvestili katere osebne podatke smo zbrali.

Prijava na elektronska obvestila

Na spletni strani lahko na več mestih (razni obrazci za povpraševanje, prijavo na dogodke, prenos vsebin…) izberete tudi možnost, da se prijavite na prejemanje elektronskih obvestil podjetja NAVDIH.NET. S prijavo (odkljukan okvirček) do preklica dovoljujete podjetjema NAVDIH.NET d.o.o. uporabo in obdelavo vaših osebnih podatkov za namene obveščanje po elektronski pošti, segmentiranja in neposrednega trženja. Od prejemanja email obvestil se lahko kadarkoli odjavite oz. spremenite nastavitve prejemanja email obvestil s klikom na povezavo, ki se nahaja v nogi vsakega sporočila.

Dogodki

Obveščanje po elektronski pošti za namen dogodka

S prijavo na dogodek organizatorju dovoljujete, da vas obvešča po elektronski pošti za namen dogodka (pred dogodkom in po dogodku), četudi se niste posebej prijavili na e-obvestila. Seveda pa se lahko od obveščanja tudi odjavite.

Prijave in plačilo kotizacije

Prijava na dogodek se izvede z izpolnitvijo prijavnice na spletni strani  www.navdih.net. Navodila za plačilo prejmete po prijavi na e-poštni naslov, ki ste ga navedli na prijavnici, hkati pa se vam izpišejo na spletni strani.

Odpoved prijave

Odpoved prijave na dogodek je možna najkasneje do 7 dni pred dogodkom v pisni obliki na info@navdih.net. V tem primeru se vaša vstopnica in mesto prestavita na naslednji dogodek, ki ga organizira organizator. Lahko pa se odločite, da vstopnico prenesete na drugo osebo. V tem primeru mora nova oseba prav tako izpolniti obrazec za prijavo in vpiše ime in priimek osebe od katere bo prevzela vstopnico. 

Odpoved od prijave ni več možna v roku, ki je krajši od 7 dni do dogodka. V tem času lahko le prenesete vašo vstopnico na drugo osebo. 

Organizator si pridružuje pravico, da vsako prijavo zavrne oz. odpove brez obrazložitve. To velja tudi v primeru, da je stranka že nakazala denar. V tem primeru organizator denar vrne.

100% garancija zadovoljstva

V kolikor ne boste zadovoljni s celotno vsebino in izvedbo naše delavnice, vam bomo vrnili vaš denar za vstopnico. 

Po koncu dogodka pristopite do organizatorja in zahtevajte obrazec za vračilo denarja. V obrazec napišite razloge zakaj niste bili zadovoljni s celotno vsebino in izvedbo seminarja. V kolikor boste vse izpolnili po navodilih, vam bomo vaš denar za vstopnico tudi vrnili po dogodku.