logo navdihnet
051 324 529
info@navdih.net

Blog

Imam novo spletno stran. Zakaj me ni na Google-u?

spletne strani ni na google

Postavili ste si novo spletno stran in jo objavili na spletu. Nato pa ste ugotovili, da se niti ne prikaže med zadetki iskanja, če vpišete ime svojega podjetja. Zaradi tega ste takoj razburjeni in začnete iskati krivca okoli sebe.

Namesto, da kažete s prstom okoli sebe in iščete grešnega kozla, si raje poglejmo kako deluje Google in morda boste razumeli zakaj niste našli svojega podjetja med zadetki iskanja.

Nova spletna stran je kot brodolomec na samotnem otoku sredi ocena.

Da boste lažje razumeli delovanje Google-a, si predstavljajte, da ste strmoglavili z letalom sredi ocena in se po neverjetni sreči rešili na samotni rajski otok. Če ste gledali film Cast Away s Tomom Hanksom, potem je to točno ta prizor, ki vam ga želim predstaviti. Če filma niste gledali, si ga obvezno poglejte, tukaj pa je več informacij https://en.wikipedia.org/wiki/Cast_Away

Ne glede na to kako vizualno lepa in vsebinsko dodelana je vaša spletna stran, nihče ne more vedeti za njo, saj ste kot brodolomec sredi oceana. Tudi Google ni vsemogoč in ne more vedeti za vašo spletno stran, zato je ne prikaže med rezultati iskanja.

Torej Google-u je potrebno pomagati, da pride do vaše spletne strani. Kako pomagati Google-u pa je napisano v nadaljevanju.

Do vaše spletne strani ne vodi nobena povezava.

V osnovi ni potrebno kakor koli vpisati povezave vaše nove spletne strani, če ste naredili domačo nalogo in poskrbeli, da do vaše strani vodijo spletne povezave. Pomeni, da imajo druge spletne strani do vaše spletne strani ustvarjeno povezavo.

S tem, ko Google pregleduje druge spletne strani, naleti na povezavo do vaše strani in tako dobi informacijo o novi spletni strani, ki jo bo prišel obiskati v prihodnje. 

Na to, kdaj bo Google prišel do vaše spletne strani pa nimate vpliva. Lahko je to čez 1 dan, 1 teden ali 1 mesec. Zagotovo pa bo prišel prej k vam, če imate več kvalitetnih povezav (temu se reče zunanje povezave) do vaše spletne strani. Kaj je kvalitetna povezava, se tukaj ne bom spuščal v podrobnosti. Vedite le, da so povezave iz bolj znanih spletnih mest, ki se dobro uvrščajo, vredne več kot tiste iz manj pomembnih spletnih mest.

Torej, če ob objavi nove spletne strani niste poskrbeli na zunanje povezave, potem nimate možnosti, da vas bo Google našel po naravni poti. 

Za te povezave ste pa odgovorni sami in ne zunanji strokovnjak, ki vam je oblikoval in izdelal spletno stran. Izjema je, če ste se z njim posebej dogovorili, da vam bo izvedel tudi SEO optimizacijo spletne strani. V primeru zunanjih povezav govorimo o zunanji optimizaciji spletne strani za spletne iskalnike.

Spletna stran je postavljena na novi domeni.

Kadar objavimo spletno stran na domeni, ki prej še ni obstajala, bo potrebnega več časa, da se bo ustrezno dobro uvrstila med rezultati iskanja na Google-u. Pomeni, da imajo starejše spletne strani prednost, saj njihova vsebina že dalj časa obstaja na spletu. 

Ker se velikokrat zgodi, da podjetja menjajo ime domene ali končnico domene ob prenovi spletne strani, je potrebno vedeti kaj to pomeni. Na primer: 

 • Če ste staro spletno stran imeli postavljeno na domeni moja-domena.si in ste novo spletno stran postavili na domeni nova-domena.si, je to za Google nova domena. 
 • Če ste staro spletno stran imeli postavljeno na domeni moja-domena.si in ste novo spletno stran postavili na domeni moja-domena.com, je to za Google nova domena. 

Kadar ste šli v prenovo spletne strani, je potrebno Google-u ustrezno povedati, da se nova vsebina nahaja na drugem naslovu. To velja tudi v primeru, ko spletne domene ne spremenimo in spremenimo le URL povezavo posameznih podstrani. Temu postopku se tehnično reče, da je potrebno urediti 301 preusmeritve spletne strani.

Kdo je za to odgovoren? Če ste novo spletno stran izdelali sami, potem ste to vi. V primeru zunanjega izvajalca pa je odvisno kako ste se dogovorili.  Praviloma to ne sodi v izdelavo nove spletne strani, lahko pa vam izdelovalec spletne strani uredi te preusmeritve, če ima tudi dostop do stare spletne strani (v primeru, da ste preimenovali spletno domeno). Ker pa gre hkrati tudi za vsebinsko zadevo, se morate kot naročnik vključiti v to aktivnost in povedati kam se katera spletna stran preusmeri.

Vas je morda Google kaznoval?

Kako dobro se boste uvrstili med rezultate iskanje je v prvi vrsti odvisno od kvalitetne vsebine. V kolikor ste sami prevzeli pisanje vsebine, je torej odvisno od vas. 

Več o tem pa si lahko preberete tudi v teh blogih, ki sem jih napisal:

Na tem mestu pa bi želel izpostaviti kaj ne smete delati, če ne želite biti kaznovani s strani Google-a in zaradi tega zgubiti pozicije med rezultati iskanja. Lahko pa se celo zgodi, da vas Google sploh ne uvrsti v seznam, ker vas kaznuje.

Prvo pravilo je torej, da mora biti vsebina na vaši spletni strani napisana izključno za vašo spletno stran. Ne smete je kopirati iz drugih spletnih strani. 

Zakaj ne? Prvič zato, ker niste vi avtor in ste s tem kršili avtorstvo. Drugič pa zato, ker vas bo zaradi tega Google kaznoval. Kadar Google najde identično vsebino (ali velik procent kopirane vsebine) na novi spletni strani, predvideva, da ste jo skopirali in boste kaznovani s tem, da se boste slabše uvrstili, ali pa vas sploh ne bo na seznamu. 

To velja tudi, če vsebino kopirate iz lastne spletne strani. Pomeni, da se določena stran na vaši domeni ne bo uvrstila, ker obstaja že enaka vsebina na drugi strani. Če si ne želite iti kanibalizma s svojo spletno stranjo, potem tega ne počnite in se potrudite, da bo vsaka stran (URL povezava) imela svojo vsebino. 

Obstaja velika konkurenca za ključne iskalne besede.

Kadar obstaja veliko drugih spletni strani, ki se dobro uvrščajo na določene ključne iskalne besede, imate kot lastnih nove spletne strani na novi spletni domeni precej težko pot do uvrstitve. To velja tudi, če vtipkate ime vašega podjetja in za to ključno besedo obstaja veliko drugih spletni strani.

Kadar govorimo o konkurenci na spletu, pa ne mislimo zgolj na vašo direktno konkurenco v poslu, ampak na vse druge spletne strani, ki kar koli pišejo o določenem področju in pri tem uporabljajo ključne besede, ki so za vas pomembne.

V primeru velike konkurence nimate druge izbire, kot da se povežete s strokovnjakom za SEO, da vam naredi raziskavo konkurence in ključnih besed, nato pa predate pisanje vsebine strokovnjaku za vsebinski marketing.

Če bi že pred izdelavo spletne strani tako razmišljali, bi lahko bila vaša nova spletna stran že v začetku na boljšem štartnem mestu. Bolje pa je ukrepati vsaj kasneje, kot nikoli. 

Možne rešitve za prikaz na Google seznamu

1. Vpis v Google iskalno konzolo (Google Search Console)

Prvi korak, ki ga naredite, da boste prisotni na Google-u je vpis v Google iskalno konzolo. V konzolo se prijavite z vašim google računom, nato pa vpišete želelno spletno stran oz. spletno domeno. Nadaljnji korak pa je, da Google-u pošljete kazalo vseh povezav na vaši spletni strani oz. zemljevid spletnega mesta (XML sitemap). To je tudi postopek, ki ga za svoje naročnike vedno izvedemo. 

Ali to tudi pomeni, da se bo nova spletna stran takoj pokazala v Google seznamu? NE. To je zgolj pomoč za Google, da ve, da vaša spletna stran obstaja. Kdaj pa bo Google prišel na vašo spletno stran, jo pregledal in si jo shranil v svoj katalog (index) pa je odvisno samo od njega. Z zunanjimi povezavami, kvalitetno vsebino in ažurno vsebino pa vsekakor pripomorete k temu, da se bo to prej zgodilo.

Včasih se spletna stran lahko prikaže med rezultati iskanja v nekaj dneh, včasih lahko traja teden ali dva… lahko tudi več.

2. Pridobiti zunanje povezave za spletne strani

Začnite delati na pridobivanju zunanjih povezav do vaše spletne strani. To lahko počnete sami, ali pa najamete zunanje strokovnjake za SEO in pisanje vsebin, ki vam pri tem lahko pomagajo. Seveda pa bo za njihove storitve potrebno plačati, večkrat pa tudi za kvalitetne povratne zunanje povezave.

Še vedno se lahko zgodi, da druga podjetja nastavijo povezavo do vaše spletne strani brez vaše vednosti. Zagotovo pa se bo to prej zgodilo, če boste imeli kvalitetno in zanimivo vsebino.

Vam pa ne priporočam, da se zanašate zgolj na druge, saj to ni zagotovilo, da se bo kar koli zgodilo. Enostavno povedano, če sami ne boste naredili nič na tem področju, ste si sami krivi za slabo uvrstitev na Google-u.

3. Pisanje čim več kvalitetne vsebine in biti ažuren

Najboljše zagotovili, da vas bo Google večkrat obiskal in vas bolje uvrstil pa je kvalitetno besedilo oz. vsebina na vaši spletni strani. Veliko naročnikov je mnenja, da lahko pišejo vsebino samo oni in nihče drug. Kar seveda ni res. Strokovnjaki za pisanje vsebin znajo napisati vsebino ne glede na to, v kako specifični branži ste. Seveda pa brez vaše pomoči ne gre, zato morate tudi v primeru zunanjega pisanje vsebine vi pripraviti osnutke vsebine.

Kadar pišete vsebino sami, je od vas odvisno kako dobro se boste uvrščali na Google-u. Izdelovalec spletne strani pri tem lahko le poskrbi, da je vsebina pravilno vnesena (razen, če ste jo vnesli sami) in poskrbi za tehnični del optimizacije za spletne iskalnike. 

Zaradi tega vam svetujem, da se pri izdelavi nove spletne strani povežete s strokovnjakom za pisanje vsebine, ki vam bo napisal vsebino z marketinškega vidika, upošteval smernice optimizacije za iskalnike in vam vsebino še lektoriral.

Kdo je torej krivec, če vas ni na Google-u?

Kako se bo kdo uvrščal na Google seznamu med rezultati iskanja določa seveda Google. Obstajajo zgolj smernice, ki jih je potrebno upoštevati, nihče pa ne ve točnega algoritma, ki ga pri tem uporablja za razvrščanje. Hkrati pa se pravila neprestano spreminjajo. Kar velja danes, morda več ne bo veljalo čez 1 mesec, kaj šele čez 1 leto ali več.

Zunanji oblikovalec in izdelovalec spletne strani vam bo naredil delo, za katerega ste se dogovorili in vam bo oblikoval ter postavil spletno stran. Ta oseba ni nujno tudi SEO strokovnjak, kot tudi ne strokovnjak za pisanje vsebine. Lahko ima tudi to znanje, ni pa nujno. 

Zaradi tega je na vas, da se ustrezno izobrazite in razumete kako deluje splet in iskalnik Google, nato pa si poiščete pomoč ustreznih strokovnjakov, da vam pri tem pomagajo, če sami nimate tega znanja ali časa za izvedbo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Morda vas bo zanimalo tudi...

Organizator nagradne igre

Organizator nagradne igre je NAVDIH.NET d.o.o., Lackova cesta 78 A, 2000 Maribor (v nadaljevanju organizator nagradne igre).

Namen nagradne igre

Namen nagradne igre je promocija in izvajanje trženjskega komuniciranja organizatorja

Pogoji in načini sodelovanja

 • V žrebanju za nagrado: 14-dnevni spletni tečaj: Izdelaj si svojo spletno stran v WordPress-u  sodelujejo vsi, ki bodo v času do 21.1.2021 do polnoči v obrazec na tej povezavi:
  • Vpisali svoje ime, priimek in e-naslov in se prijavili na prejemanje elektronskih obvestil podjetja NAVDIH.NET d.o.o.
  • Odgovorili na vprašanje “Zakaj se želite udeležiti tega spletnega tečaja?”
 • Žreba se med vsemi, ki bodo izpolnili vse pogoje.
 • Nakup ni pogoj za sodelovanje v nagradni igri.
 • Vsak lahko izpolni obrazec za sodelovanje samo enkrat.
 • V nagradni igri lahko sodelujejo le polnoletne fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ali podjetja s sedežem v Republiki Sloveniji.
 • V nagradni igri ne smejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in zaposleni v podjetjih, ki kakorkoli sodelujejo pri izvedbi nagradne igre ali so kakorkoli povezani s poslovanjem organizatorja, ter njihovi ožji družinski člani.

Žrebanje in opis nagrade

 • Nagrada je udeležba na 14-dnevni spletni tečaj: Izdelaj si svojo spletno stran v WordPress-u po ugodni ceni 1 EUR in vključuje:
  • On-line tečaj “Načrtovanje uspešne spletne strani” 
  • On-line tečaj “Izdelava spletne strani v WordPress-u z orodjem Elementor”
  • Članstvo v zaprti FB skupini za izziv 
  • 2x Q&A webinar v živo preko ZOOM-a
  • Webinar “Na vročem stolu” preko ZOOM-a
  • Zaključni webinar v živo preko ZOOM-a
 • Nagradno žrebanje bo potekalo 22.1.2021 v prostorih organizatorja. Izžrebali bomo 1 nagrajenca, ki bo prejel 14-dnevni spletni tečaj: Izdelaj si svojo spletno stran v WordPress-u po posebej ugodni ceni 1 EUR.
 • Nagrajenec bo objavljen z imenom in priimkom 22.1.2021 na spletni strani www.navdih.net in po elektronski pošti.
 • Rezultati nagradnega žrebanja so dokončni. Pritožba na rezultate ni mogoča.
 • Nagrade ni mogoče zamenjati ali izplačati v gotovini, niti je prenesti na tretjo osebo.
 • O načinu prevzema nagrade se bosta nagrajenec in organizator dogovorila osebno.

Zaupnost, varovanje in uporaba osebnih podatkov

 • Sodelujoči s sodelovanjem v nagradni igri soglaša s pravili nagradne igre. Prav tako sodelujoči s podpisom in sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da se njegovi osebni podatki, ki jih je oddal organizatorju te nagradne igre, shranjujejo, obdelujejo ter uporabljajo za namene te nagradne igre in za marketinške namene elektronskega in pisnega obveščanja o novostih organizatorja.
 • Sodelujoči v nagradni igri lahko od organizatorja nagradne igre kadarkoli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov za namene izvajanja te nagradne igre ter za marketinške namene, skladno z zakonom. Sodelujoči to stori po elektronski pošti na info@navdih.net ali pisno na naslov organizatorja nagradne igre.
 • Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Prav tako organizator podatkov ne bo posredoval tretji osebi ali jih kakorkoli drugače zlorabljal.

Ostale določbe

 • Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za kakršnokoli škodo, ki bi nastala kot posledica prevzema in/ali koriščenja nagrade.
 • Organizator si pridržuje pravico do spremembe pravil, če to zahtevajo vzroki tehnične ali komercialne narave ali vzroki na strani javnosti. Spremembe bo organizator v pravilih jasno označil. Odločitev organizatorja glede vseh zadev je dokončna in je ni mogoče spremeniti. Za tolmačenje pravil nagradne igre je pristojen izključno organizator nagradne igre.
 • Nagradna igra poteka na ozemlju Republike Slovenije.
 • Za vse morebitne spore, nastale iz naslova nagradne igre, ki jih ni moč rešiti sporazumno, je pristojno sodišče v Mariboru.

Lastnik spletne strani

Lastnik spletne strani www.navdih.net je podjetje NAVDIH.NET d.o.o., Lackova cesta 78A, 2000 Maribor.

Osebni podatki in namen uporabe

Vaše osebne podatke potrebujemo iz dveh razlogov: prvič, da lahko efektivno odgovorimo na vaše povpraševanje ali obdelamo prijavo na dogodek in drugič, da vam lahko zagotovimo najboljšo možno izkušnjo na naši spletni strani ter drugih digitalnih kanalih, ki jih uporabljamo.

Vaše osebne podatke bomo tako uporabili izključno za potrebe izpolnitve naročila (npr. pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov, vse v zvezi z naročilom) in izboljšanja komunikacije z vami (npr. targetirano oglaševanje in pošiljanje elektronskih sporočil).

S privolitvijo v obdelavo osebnih podatkov se strinjate, da lahko pridobljene osebne podatke uporabljamo tudi za namene neposrednega trženja in za namene vzorčenja, anketiranja in statistične obdelave podatkov, za ugotavljanje uporabe storitev, prilagajanje ponudbe in segmentacije, za raziskave trga, obveščanje o ponudbi, novostih in ugodnostih, za pošiljanje e-obvestil in drugega oglasnega gradiva, obveščanju uporabnikov. 

Uporabnik lahko kadarkoli pisno zahteva, da podjetje preneha uporabljati osebne podatke. 

Z vsemi pridobljenimi osebnimi podatki bo upravljavec spletnega mesta ravnal v skladu z veljavnimi zakoni. 

Vaši podatki so ustrezno zaščiteni pred izgubo, uničenjem, ponarejanjem, manipuliranjem in neavtoriziranim dostopom ali neavtoriziranim odkritjem s strani tretjih oseb.

Varovanje vaše zasebnosti

Zagotavljamo vse potrebne tehnološke in organizacijske rešitve za popolno varnost vaših podatkov navedenih v spletnih prijavnicah. 

Vaše podatke bomo skrbno hranili in uporabljali samo za namene opisane v prejšnjem poglavju (Osebni podatki in namen uporabe), informiranja o dogodku, medsebojno komunikacijo, izdaji računa,  analiziranja podatkov o udeležencih dogodkov, za marketinške raziskave ter za predstavitev izdelkov in storitev. 

Brez vaše privolitve  vaših osebnih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam. 

Pravica do obveščenosti

Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi z našo politiko varovanja osebnih podatkov ali načinom obravnave vaših osebnih podatkov, se lahko brez zadržkov obrnete na nas: NAVDIH.NET, info@navdih.net 

Na podlagi vaše zahteve vas bomo, pisno in v skladu z ustreznimi predpisi, obvestili katere osebne podatke smo zbrali.

Prijava na elektronska obvestila

Na spletni strani lahko na več mestih (razni obrazci za povpraševanje, prijavo na dogodke, prenos vsebin…) izberete tudi možnost, da se prijavite na prejemanje elektronskih obvestil podjetja NAVDIH.NET. S prijavo (odkljukan okvirček) do preklica dovoljujete podjetjema NAVDIH.NET d.o.o. uporabo in obdelavo vaših osebnih podatkov za namene obveščanje po elektronski pošti, segmentiranja in neposrednega trženja. Od prejemanja email obvestil se lahko kadarkoli odjavite oz. spremenite nastavitve prejemanja email obvestil s klikom na povezavo, ki se nahaja v nogi vsakega sporočila.

Dogodki

Obveščanje po elektronski pošti za namen dogodka

S prijavo na dogodek organizatorju dovoljujete, da vas obvešča po elektronski pošti za namen dogodka (pred dogodkom in po dogodku), četudi se niste posebej prijavili na e-obvestila. Seveda pa se lahko od obveščanja tudi odjavite.

Prijave in plačilo kotizacije

Prijava na dogodek se izvede z izpolnitvijo prijavnice na spletni strani  www.navdih.net. Navodila za plačilo prejmete po prijavi na e-poštni naslov, ki ste ga navedli na prijavnici, hkati pa se vam izpišejo na spletni strani.

Odpoved prijave

Odpoved prijave na dogodek je možna najkasneje do 7 dni pred dogodkom v pisni obliki na info@navdih.net. V tem primeru se vaša vstopnica in mesto prestavita na naslednji dogodek, ki ga organizira organizator. Lahko pa se odločite, da vstopnico prenesete na drugo osebo. V tem primeru mora nova oseba prav tako izpolniti obrazec za prijavo in vpiše ime in priimek osebe od katere bo prevzela vstopnico. 

Odpoved od prijave ni več možna v roku, ki je krajši od 7 dni do dogodka. V tem času lahko le prenesete vašo vstopnico na drugo osebo. 

Organizator si pridružuje pravico, da vsako prijavo zavrne oz. odpove brez obrazložitve. To velja tudi v primeru, da je stranka že nakazala denar. V tem primeru organizator denar vrne.

100% garancija zadovoljstva

V kolikor ne boste zadovoljni s celotno vsebino in izvedbo naše delavnice, vam bomo vrnili vaš denar za vstopnico. 

Po koncu dogodka pristopite do organizatorja in zahtevajte obrazec za vračilo denarja. V obrazec napišite razloge zakaj niste bili zadovoljni s celotno vsebino in izvedbo seminarja. V kolikor boste vse izpolnili po navodilih, vam bomo vaš denar za vstopnico tudi vrnili po dogodku.