Zanimivosti iz področja spletnih strani in spletnega marketinga...

Zakaj v letu 2017 nujno potrebujete mobilno spletno stran

Koliko uporabnikov uporablja splet preko mobilnih naprav?

Za mobilne naprave štejemo predvsem mobilne telefone in tablične računalnike. Danes je večina mobilnih telefonov tudi pametnih telefonov, s katerimi lahko dostopamo do spleta s pomočjo brskalnikov. Nekateri štejejo med mobilne naprave tudi manjše prenosnike. Morda je manj pomembna definicija, kot dejstvo, da so to vse uporabniške naprave, s katerimi dostopamo do interneta in imajo zaslone različnih resolucij.

V letu 2014 se je zgodil preobrat in po statističnih podatkih je globalno gledano uporabljalo internet več uporabnikov preko mobilnih naprav (52,7 %), kot preko namiznih in prenosnih računalnikov (47,3 %). Čeprav je v ZDA ta odstotek še večji (75 %), Evrope zaostaja in tudi med posameznimi državami so velike razlike. V ospredju so Združeno kraljestvo, Irska in Rusija (do 30 %), sledijo pa ostale države.

Po podatkih Iprom-a je letos mobilni dostop do slovenskih spletnih medijev prvič prehitel stacionarnega in zavzel 52,48 odstotni delež. V juniju 2016 povprečni uporabnik slovenskih spletnih medijev 71,25 % ogledov spletnih strani opravil z namiznega ali prenosnega računalnika, 28,86 % pa z mobilne naprave. V Sloveniji torej dostopamo do slovenskih spletnih strani pogosteje preko mobilnih naprav, vendar smo bolj aktivni pri brskanju preko namiznih in prenosnih računalnikov.

Kaj je mobilna spletna stran?

Mobilna spletna stran je tista, ki je prilagojena za ogled na mobilnih napravah, kot so mobilni telefoni in tablični računalniki. Mobilne naprave so manjših dimenzij in s tem so tudi zasloni manjši. V kolikor bi si ogledali ne-mobilno spletno stran na mobilni napravi, bi lahko videli le del spletne strani. V kolikor bi želeli videti celotno širino spletne strani, bi bilo potrebno celotno stran pomanjšati. Včasih se s prostim očesom ne de niti prebrati besedila in je potrebno posamezne dele strani povečevati ter se premikati po strani ne samo vertikalno, ampak tudi horizontalno. To pa precej oteži uporabniško izkušnjo in uporabniki mobilnih naprav take spletne strani hitro zapustijo. Le zakaj bi jih, če pa obstajajo konkurenčne spletne strani, ki imajo urejene mobilne spletne strani.

Za lažje razumevanje si poglejmo primer klasične spletne strani.

Na osebnih računalnikih in prenosnikih smo bili navajeni, da smo takšne spletne strani pač morali razširiti, da smo videli celotno vsebino. Ker imamo dovolj prostora, lahko takšna spletna stran še danes deluje povsem zadovoljivo.

Ogled klasične spletne strani na osebnem računalniku.


V kolikor isto spletno stran pogledamo na mobilni napravi, ne vidimo celotne spletne strani. Za ogled vsebine se moramo premikati v vse smeri, kar je zelo zamudno in nepregledno.

Ogled klasične spletne strani na mobilni napravi.


Če bi želeli videti spletno stran v celoti, bi jo morali pomanjšati. S tem se zmanjša tudi velikost pisave do te mere, da ni več berljiva.

Ogled klasične spletne strani na mobilni napravi.


Kako pa bi izgledala mobilna spletna stran?

Na osebnih računalnikih in prenosnikih bi videli celotno širino spletne strani. Ker se je s pojavom mobilnih spletnih strani spremenil tudi način oblikovanja spletnih strani, lahko hitro opazimo, katere so posodobljene in moderne ter katere ne.

Ogled mobilne spletne strani na osebnem računalniku.


Na mobilnih napravah pa se mobilna spletna stran prilagodi napravi. Vsebine se postavijo ena pod drugo in se razširijo ali pomanjšajo, da zapolnijo celotno širino. Pisava ostane normalno velika, da jo brez truda lahko prebiramo.

Ogled mobilne spletne strani na mobilni napravi.


Sedaj smo si ogledali razliko med klasično in mobilno spletno stranjo. Še vedno niste prepričani, da nujno potrebujete mobilno spletno stran? Preberite si vse razloge.

Razlogi, zakaj potrebujete mobilno spletno stran

 • Vsi smo mobilni
  Potrošniki uporabljajo svoje pametne telefone za vse - iskanje informacij, branje novic, za zabavo, socialna omrežja, odločitev o nakupu, nakupovanje, raziskave in še veliko več. Čeprav v Sloveniji še ne dosegamo globalnega povprečja, kjer je polovica vsega spletnega prometa že mobilna, je uporaba hitro v porastu.
 • Neposredni dostop
  Potrošniki nosijo svoje pametne telefone povsod in jih redno uporabljajo. V trenutku, ko kaj potrebujejo, uporabijo svojo mobilno napravo, da po spletu poiščejo rešitev. Vedenje potrošnikov narekuje, da so podjetja mobilno prisotna in dostopna kadarkoli / kjerkoli jih potrošniki potrebujejo.
 • Hitro do informacij
  Običajno mobilni obiskovalci spletne strani iščejo hiter dostop do vašega podjetja, izdelkov ali storitev. Želijo telefonsko številko, kontaktni obrazec, odpiralni / delovni čas, ogled izdelka, cene, pot do vašega podjetja, ugodnosti, itd.
 • Neodvisnost od naprav
  Z mobilno spletno stranjo želimo doseči vse ciljne skupine, ne glede na to, katero mobilno napravo uporabljajo. Vsaka mobilna naprava (telefon, tablica) ima spletni brskalnik, da vas potrošniki lahko hitro najdejo na spletu.
 • Dobra berljivost vsebine
  Klasične spletne strani ne delujejo dobro na mobilnih napravah. Od uporabnika zahtevajo, da povečuje vsebino in se premika v vse smeri po spletni strani. Z razliko mobilna spletna stran ponudi dobro uporabniško prijazno izkušnjo prebiranja vsebine normalne velikosti in premikanja zgolj v navpični smeri.
 • Boljša uporabniška izkušnja
  Zaradi manjše površine, se lahko pri mobilni spletni strani določene vsebine skrijejo (npr. namesto naziva in kratkega opisa je viden samo naziv), druge pa se prikažejo šele s klikom (npr. prikaz več vsebine), ali drsanjem po zaslonu (drsniki). Tudi glavni meni je privzeto skrit, do njega pa običajno dostopate s klikom na gumb s tremi črticami. Tako dobi mobilni uporabnik privzeto vidne zgolj pomembne vsebine, spletna stran je bolj pregledna in s tem je uporabniška izkušnja boljša.
 • Višja uvrščenost v spletnih iskalnikih
  Spletni iskalniki (Google, Yahoo, Bing in drugi) bodo spletno stran prilagojeno za mobilne naprave uvrstili višje med mobilnimi iskalnimi rezultati, kot če ta ne bi bila prilagojena (klasična spletna stran). Ker uporabniki pridejo na spletno stran večinoma preko spletnih iskalnikov, je potrebno poskrbeti, da ste prisotni čim višje na seznamu rezultatov iskanja.
 • Mobilni uporabniki kupujejo več
  Mobilni uporabiniki zapravijo več pri spletnih nakupih v primerjavi z uporabniki namiznih in prenosnih računalnikov. Uporabniki pametnih telefonov izvajajo več nakupov, vendar so zneski nižji. Po drugi strani pa uporabniki tabličnih računalnikov v povprečju zapravijo več kot katerikoli drugi uporabniki (vključno z namiznimi in prenosnimi računalniki).
 • Vaša konkurenca
  Če ima vaša konkurenca mobilno spletno stran, potem jo čim prej potrebujete tudi vi. Drugače boste tvegali, da izgubite svoje potrošnike, ker bodo odšli h konkurenci, ki je zanje poskrbela z mobilno prisotnostjo.

Tudi vi lahko imate mobilno spletno stran. Kontaktirajte nas in dogovorili se bomo za srečanje z vami oz. vam pripravili ponudbo za sodelovanje.

Želite biti obveščeni o novih vsebinah s področja spleta, spletnih strani in spletnega marketinga in aktivnostih podjetja NAVDIH.NET po elektronski pošti? Prijavite se na prejemanje naših e-obvestil z vpisom vašega elektronskega naslova in izberite 'Prijava na e-obvestila'.

Drugi članki...

Želite, da bi vaša spletna stran delovala učinkovito na mobilnih napravah?
Pokličite na 051 324 529, nam pišite, ali izpolnite povpraševanje

Iščete nove posle? Poznam veliko ljudi in vsak izmed njih pozna še več ljudi. Z veseljem vam pomagam odpreti vrata do novih strank! Ponosni član skupine VITIS

Obiščite nas na Facebook-u